Hoelang duurt het bouwen van een nieuwbouwwoning?

Hoelang duurt het om een huis te bouwen? Het kopen van een nieuwbouwwoning is natuurlijk een heel proces, maar hoelang duren alle werkzaamheden op de bouwplaats?  Welke werkzaamheden zijn er? In deze blog vertellen we je meer over alle fases van nieuwbouw. Daarnaast geven we ook tips om de fases zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten zodat je zo snel mogelijk de woning kan betreden. 

Drie verschillende fases

De gemiddelde bouw van een nieuwbouwwoning duurt 1 tot 1,5 jaar. Dit is de periode tot aan de oplevering van de woning. Tijdens deze periode doorloopt het bouwproces drie fases. De ruwbouwfase, de afbouwfase en de oplevering. Daar voorafgaand komen natuurlijk de grond- en kelderwerken; het klaarmaken van de bouwgrond voor de ruwbouw. 

De ruwbouw omvat het bouwen van de fundering, riolering, de dragende muren, het dak en een aantal leidingen. Eigenlijk is deze eerste fase de fase waarin de woning wind- en waterdicht wordt gemaakt. 

De tweede fase omvat de afbouw. Dit gaat om, de naam zegt het al, afwerking van de nieuwbouwwoning. In deze fase wordt de woning zo gebouwd dat het klaar is voor oplevering. Werkzaamheden die onder de afbouw vallen: plaatsen van binnenwanden en binnendeuren, plaatsen van installaties als bijvoorbeeld airconditioning of ventilatie, schilder- en tegelwerk enzovoort. 

De derde fase is de fase van oplevering, hierbij loop je samen met de bouwer en eventueel een onafhankelijke bouwkundige de woning door om te controleren of alles volgens plan is uitgevoerd. (lees hier de blog over het opleveren van de woning, link) Hierna wordt er een proces verbaal van oplevering opgemaakt. Na ondertekening wordt de sleutel overgedragen en dan ben je dan eindelijk de officiële eigenaar van de woning. 

Het verhuizen kan beginnen! 

Tijdlijn van de verschillende werkzaamheden op de bouwplaats in chronologische volgorde
(uiteraard een richtlijn)

WerkzaamhedenBenodigde tijd 
Kelder- en grondwerken3-4 weken
Metselwerken12-14 weken
Dakwerken 3-4 weken
Voorbereiding ventilatie en elektriciteit2-3 weken
Plaatsing deuren en ramen 2-4 dagen
Realiseren sanitair, ventilatie en elektra4-5 weken
Verwarming en vloerisolatie 2-3 weken
Dekvloer2- 3 dagen
Pleisterwerk3 – 4 weken
Tegelwerk2 -3  weken
Badkamer en keuken1 -2 weken 

Wat kan je zelf doen om de het bouwproces zo goed mogelijk te laten verlopen?

Uiteraard ben je zelf geen bouwer, maar je kan wel van alles doen om het bouwproces zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Op ieder moment in de bouw van jouw woning kan er vertraging ontstaan. Zo kunnen er lange levertijden op materialen zitten of er kan weinig personeel beschikbaar zijn. Hieronder hebben we de drie tips die het proces kunnen versnellen: 

  1. Weet wat je wil

Hak op tijd knopen door, want zo hoeft een aannemer niet op jou te wachten en is het duideiljk wat er verwacht wordt. 

2. Wees je bewust van de levertijden van materialen 

Time de levertijd van materialen goed zodat de verschillende fases makkelijk in elkaar overlopen en levertijd optimaal benut wordt. 

3. Maak op tijd een elektriciteitsplan 

Zorg dat je op tijd je elektriciteitsplan klaar hebt. Hoeveel heb je nodig voor de keuken? Komen er nog andere installaties die veel stroom verbruiken? Denk hier vroegtijdig over na zodat elektra in een keer goed klaargemaakt kan worden. 

4. Houd rekening met de werkbare dagen

Houd rekening met werkbare dagen in de bouw. De bouwvak, weerverlet en andere verlofdagen.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het proces van nieuwbouw? Of ben je op dit moment aan het nieuwbouwen en kan je wel wat hulp gebruiken? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op of boek een inspiratiesessie met een van onze adviseurs. 

Bekijk meer tips in onze kennisbank. Wij delen graag alle kennis met je die wij in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Ga jij binnenkort starten met het bouwen van je droomwoning? Onze blogs helpen je vast en zeker op weg.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email